Computer MCQ for Competitive Exams [OSSC, OSSSC, SSC, Banking…]

Computer MCQs (Multiple Choice Questions) are an important part of many competitive exams in India, such as Banking, SSC, Railway, UPSC, and State PSC exams (OSSC, OSSSC, OPSC…). These exams assess the candidates’ knowledge and skills in the field of computer science and technology.

The questions in these exams are designed to evaluate the candidate’s understanding of the basic concepts of computer systems, hardware and software, programming languages, databases, networks, and security.

Q1. It is a mark, normally round or a square dot, it is called-

A. number
B. bullet
C. Indentation
D. both B and C

Answer: B

Q2. What is the shortcut key for “Find and Replace” dialog box?

A. Ctrl+F
B. Ctrl+R
C. Ctrl+H
D. Ctrl + Shift + F

Answer: C

Q3. What is shortcut key to delete the selected column in Excel?

A. Ctrl+-
B. Alt+-
C. Shift+-
D. Insert+-

Answer: A

Q4. Which of the following can be recognized by the OCR with the help of light source?

A. Size
B. Shape
C. Colour
D. Used Ink

Answer: C

Q5. Analog computer works on the supply of-

A. Continuous electrical pulses
B. Electrical pulses but not continuous
C. Magnetic strength
D. None of the above

Answer: A

Q6. WAN stands for-

A. Wapp Area Network
B. Wide Area Network
C. Wide Array Net
D. Wireless Area Network

Answer: B

Q7. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS Word?

A. Down Cursor Key
B. Enter Key
C. Shift+Enter
D. Control+Enter

Answer: B

Q8. Which of the following programs compresses large files into a smaller file?

A. WinZip
B. WinShrink
C. WinStyle
D. None of above

Answer: A

Q9. Abbreviation www in www.yahoo.com, stands for?

A. World word in Wonder
B. World Wide Web
C. World Processing Software
D. Wonderful World Web

Answer: B

Q10. Which of the following is a temporary Primary Memory?

A. PROM
B. RAM
C. ROM
D. EPROM

Answer: B

Q11. Which of the following shortcut key can be used for creating a Chart from the selected cells?

A. F11
B. F10
C. F4
D. F2

Answer: A

Q12. What is the default Font used in MS Word document?

A. Times New Roman
B. Arial
C. Preeti
D. Calibri

Answer: D

Q13. In Excel, the intersection of a row and column is called?

A. Box
B. Cell
C. Grid
D. Table

Answer: B

Q14. Who invented the high-level language C?

A. Dennis M. Ritchie
B. Niklaus Writh
C. Seymour Papert
D. Donald Kunth

Answer: A

Q15. An excel worksheet can have a maximum of _____ number of columns.

A. 256
B. 255
C. 16384
D. 258

Answer: C

Q16. Which of these keys is not on the number key?

A. Ctrl
B. Delete
C. Enter
D. Num Lock

Answer: A

Q17. Ctrl, Shift and Alt are called _____ keys?

A. Adjustment
B. Function
C. Modifier
D. Alphanumeric

Answer: C

Q18. Which of the following is used to connect different external devices?

A. Address bus
B. Data bus
C. Control bus
D. External bus

Answer: D

Q19. Shortcut for displaying the full page as they are to be printed is:

A. Ctrl + F1
B. Ctrl + F2
C. Shift + F1
D. Shift + F2

Answer: B

Q20. In MS-PowerPoint, which key can be used to view slide show?

A. F1
B. F2
C. F5
D. F10

Answer: C

Also Check,

Leave a Comment

English to Odia Translator Join Photo and Signature Scientific Calculator Age Calculator Age Relaxation Syllabus Career As A Learn Mathematics Odia Grammar Basic Computer Knowledge General Knowledge Free Mock Test Scheme Departments of Odisha Govt Articles Post A Free Job